مهریه
مهریه مالی است که در هنگام عقد ازدواج مرد متعهد میشود به همسر خود بپردازد. این مال میتواند به صورت نقدی ، سکه و طلا، سایر اموال منقول یا غیر منقول (ملک، خانه یا آپارتمان) باشد. این مال به عنوان دین و بدهی بر عهده زوج قرار دارد.
مهریه همزمان با انعقاد ازدواج در سند رسمی سند ازدواج ثبت میشود. از مهمترین ویژگي های این سند رسمی این است که لازم الاجرا است. يعني با درخواست زن از دفترخانه تنظيم سند ازدواج براي اجراي تعهدات آن از جمله مهريه، مي توان به عنوان مثال مال موضوع مهريه را از همسر (مرد) درخواست كرد و مراجعه به دادگاه براي اين كار الزامي نيست.
مهریه از طریق ارائه دادخواست به دادگاه عمومی حقوقی خانواده هم قابل مطالبه است. زن مي تواند در صورت تمايل با نوشتن خواسته خود توسط خود يا مشاور يا وكيل دادگستري در فرم مخصوص (همان دادخواست) از دادگاه محل سكونت خود يا همسرش درخواست كند كه حكم الزام همسر را به پرداخت مهريه صادر كند.
همچنین مهریه را می توان پس از صدور اجرائیه از طریق اداره اجرای اسناد رسمی دریافت کرد. با صدور برگ اجرائيه از دفترخانه تنظيم سند رسمي، متقاضي مهريه مي تواند به اداره اجراي اسناد رسمي ثبت مراجعه و با معرفي نشاني مرد (همسر) درخواست وصول مهريه را ارائه كند. هچنان كه مي تواند مالي از مرد مانند حساب بانكي،پلاك ثبتي، سهم يا حتي طلب قطعي وي را از ديگران براي توقيف و وصول مهريه معرفي كند.
در سند رسمی ازدواج معنی عندالمطالبه، امکان درخواست دریافت مهریه در هر زمان است. پس در صورت نوشتن اين عبارت در سند رسمي ازدواج كه به امضاي همسر (مرد) رسيده باشد، زن هر وقت بخواهد مي تواند مهريه را از مرد بخواهد.
چگونگی طرح دعوای مهریه
برای درخواست مهریه دو راه وجود دارد:
دادگاههای خانواده
برای درخواست مِهریه باید به دادگاه محل اقامت خود دادخواست بدهید . مدارک لازم نیز رونوشت عقدنامه و کپی شناسنامهتان میباشد. اگر اموالی از همسرتان میشناسید میتوانید برای مهریه آن اموال را توقیف نمایید و برای این منظور میتوانید از دستور موقت یا تامین خواسته استفاده کنید تا بلافاصله بعد از ارائه دادخواست اموال توقیف شود. برای ارائه دادخواست باید هزینهای معادل ۳٫۵ درصد مهریه درخواستی را پرداخت نمایید. درصورتیکه امکان پرداخت این مبلغ را ندارید، باید درخواست معافیت پرداخت هزینه دادرسی مطابق ماده ۵ قانون حمایت خانواده را ارائه نمایید. ویژگی طرح دعوا در دادگاههای خانواده امکان دریافت حکم جلب، در صورت عدم پرداخت مِهریه یا پیش پرداخت آن (در صورت صدور حکم اعسار) میباشد.
ادارات اجرای ثبت
این راهحل زمانی قابلیت اجرایی دارد که شما اموالی از شوهرتان معرفی نمایید تا آن اموال بلافاصله در ثبت توقیف شود. هزینه اجرایی در ثبت معادل ۵ درصد است که از اموال همسرتان اخذ میگردد. برای اجرای این روش باید به دفترخانهای که ازدواج در آن ثبت شده مراجعه کنید و با پر کردن فرم لازم ادامه مراحل را پیگیری نمایید. عیب این روش این است که قابلیت صدور حکم جلب ندارد و اگر شوهر اموالی نداشته باشد عملا اقدام بیهودهای است. اما سرعت انجام کار و احیانا هزینه پایینتر از ویژگیهای این روش است.
برخی نکات حقوقی مهریه
- در عقد موقت اگر مهریه ذکر نشود آن عقد باطل است درحالیکه در عقد دائم میتوان آن را ذکر ننمود.
- درصورتیکه در عقد دائم مهریه ذکر نشود به این معنا نیست که زن هیچ مهری ندارد. در این صورت یا باید بعد از عقد، مهریه با توافق تعیین گردد یا درصورتیکه هیچ توافقی نشود و بین زن و شوهر نزدیکی صورت گیرد زن مستحق مهرالمثل خواهد بود. یعنی اینکه مهریهی او با توجه به عرف زندگی او و اطرافیانش تعیین میشود.
- زن بهمحض انعقاد عقد مالک مهریه است. بنابراین میتواند کل آن را از مرد طلب نماید.
- مهریه حق زن است و همچون سایر حقوق مالی به ارث میرسد. بنابراین درصورتیکه زنی در هنگام زوجیت مردی فوت نماید، وراث او میتوانند آن را از مرد طلب نمایند.
- درصورتیکه مهریهای که در ضمن عقد ذکر شده نامعلوم و مجهول باشد یا دارای ارزش عرفی و مالیت نباشد (مثل مهر قرار دادن مواد مخدر یا مشروبات الکلی) مهریهی مذکور باطل بوده و زن مستحق مهرالمثل است. یعنی اینکه مهریهی او با توجه به عرف زندگی او و اطرافیانش تعیین میشود.
- درصورتیکه مهریهی زن مالی باشدکه متعلق به دیگریست، مثلاً خانهای که به نام دیگریست، زن مستحق مثل آن مال است.