شرکت تضامنی
شرکت تضامنی شرکتی است که تحت اسم مخصوص برای امور تجارتی بین دو یا چند نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل می شود .اگردارائی شرکت برای تادیه تمام قروض کافی نباشد هریک ازشرکاء مسئول پرداخت تمام قروض شرکت است.
دراسم شرکت باید عبارت(شرکت تضامنی) و لااقل اسم یک نفراز شرکاء ذکر شود.درصورتی که اسم شرکت مشتمل براسامی تمام شرکاء نباشد باید بعد ازاسم شریک یا شرکائی که ذکرشده است عبارتی ازقبیل (وشرکاء) یا(وبرادران)قید شود.
طبق ماده ۱۱۸ قانون تجارت ایران، شرکت تضامنی وقتی تشکیل میشود که تمام سرمایه نقدی تأدیه وسهم الشرکه غیر نقدی نیز تقویم (قیمت گذاری) و تسلیم شده باشد. هرچند که در قانون تجارت حداقلی برای سرمایه این گونه شرکتها پیشبینی نشده اما عرفاً حداقل میزان سرمایه یک میلیون ریال است و همانند شرکت با مسئولیت محدود در اختیار مدیر یا مدیران شرکت قرار میگیرد و اقرار کتبی آنها مبنی بر دریافت سرمایه شرکت برای ارائه به مرجع ثبت شرکتها کافی است. این نوع شرکت نیز پس از انجام مراحل تأیید نام شرکت و تحویل شرکت نامه و اساسنامه (اگر باشد) و سایر مدارک لازم به اداره ثبت شرکتها به ثبت میرسد و بعد از ثبت در اداره ثبت شرکتها، آگهی تأسیس شرکت در روزنامه رسمی و یکی از روزنامههای کثیر الانتشار محل ثبت شرکت آگهی میگردد.
دلیل انتخاب شرکت تضامنی :
یکی از مطالبی که زیاد در مورد شرکت تضامنی مطرح میشود این است که چرا افراد باید این نوع شرکت را برای ثبت و فعالیت تجاری انتخاب کنند. زیرا هنگامی که بدهی برای شرکت به وجود بیاید، تنها شریک ضامن مسئول پرداخت بدهی است.
دلیل انتخاب این نوع از شرکتها بیشتر برای جلب اعتماد مشتریان است. زیرا مشتریان میدانند در صورت ایجاد مشکل فقط با یک یا چند شخص حقیقی روبه رو هستند و نه با کل شرکت از همین رو میتوانند راحت بدهی خود را پاس کنند. از همین رو بیشتر صرافیها و تجارتهایی از این دست علاقه دارند شرکت خود را به صورت تضامنی به ثبت برسانند.
برخی از مواد قانون تجارت مبحث شرکت تضامنی :
- ماده 120 : درشرکت تضامنی شرکاء باید لااقل یک نفر از میان خود یا ازخارج بسمت مدیری معین نمایند.
- ماده 123 : در شرکت تضامنی هیچ یک از شرکاء نمی تواند سهم خود را به دیگری منتقل کند مگر به رضایت تمام شرکاء.
- ماده 124 : مادام که شرکت تضامنی منحل نشده مطالبه قروض آن باید ازخود شرکت به عمل آید و پس ازانحلال طلبکاران شرکت می تواند برای وصول مطالبات خود به هریک از شرکاء که بخواهند و یا به تمام آنها رجوع کنند،درهرحال هیچ یک از شرکاء نمی توانند به استناد اینکه میزان قروض شرکت از میزان سهم او در شرکت تجاوز مینماید ازتادیه قروض شرکت امتناع ورزد .
- ماده 137 : فسخ شرکت درصورتی ممکن است که دراساسنامه این حق از شرکاء سلب نشده و ناشی از قصد اضرار نباشد تقاضای فسخ باید ششماه قبل ازفسخ کتبا به شرکاء اعلام شود.
- ماده 138: در مورد ورشکستگی یکی از شرکاء انحلال وقتی صورت می گیرد که مدیرتصفیه کتبا تقاضای انحلال شرکت را نموده و از تقاضای مزبور شش ماه گذشته و شرکت مدیرتصفیه را از تقاضای انحلال منصرف نکرده باشد.